Sokan sétálgattak aznap délután a félreeső mellékutcában. Szokatlanul meleg novemberi délután volt, furcsán hosszúra nyúlt akkor a nyár. Linát korán engedték haza a galériából, mindenre háklis felettese tán megenyhült a sok napfénytől. A harmincas évei elején járó nő élvezte ahogy a gyerekzsivaj elnyomja furcsán vészjósló előérzeteit. Nem volt vékony, de kövér sem. Azon a koratavaszi estén mondta neki nyájas, ám távolságtartó barátja, éppen úgy jó, ahogy van. Olyan pihepuha. Lina azóta tekergette magában a kedves szófordulatot. Ízlelgette, belecsöpögtette a kávéjába, megszórta vele a süteményét, régóta ízetlen főztjét is ezzel dobta fel. Esténként végiggörgette a testén s éjjel újraálmodta a helyzetet, ahogyan eljut beszélgetésük a jóleső, ártatlan bókig. Számba vette eddigi életét, és arra a következtetésre jutott, bizonyosságot nyert, ilyen mélyreható jelzővel senki nem illette még. Pihepuha. Új értelmet kezdett nyerni a szó. A párna, igen, az puha és pihés. És a paplan is, a fürdővíz habja, a kölyökmacskák bundája, az újszülöttek bőre, az újonnan vett pamut pulóver, a habszivacs, és az a pici kis rész a nyak és a váll ívének találkozásánál. Puhák és pihék. S csak hengergette tovább ezeket a légből kapott gondolatokat, melyek épültek, építkeztek, s a nyájas ám ávolságtartó barát évek óta titkolt vonzódását sejtették. Nem lehetett rá más magyarázat, Lina akárhogyan kereste a mögöttes tartalmat, mindannyiszor ugyanarra a végkövetkeztetésre jutott: nem mondjuk csakúgy, bárkinek azt, hogy pihepuha. Csak annak, akit nagyon szeretnénk megérinteni.   

salvador_dali.jpg    Lina hadilábon állt az érintéssel. Maga sem értette miért, nem találta az eredőjét furcsa fóbiájának. Biztonságban érezte magát, ha burkot vont maga köré, s eréjes házőrzőként védte szépen ívelt testének minden kis pontját. Ha tehette inkább sétált, nem szerette, amikor a villamos fékez, s a mellette álló tehetetlenül rádől. Zavarba jött, ha kedvesen megsimogatták a hátát. Kényelmetlen volt neki az ölelés, amire nem számított. Furcsa volt neki, ha puszilgatták s az is ha megfogták a kezét. Nyájas, ám távolságtartó barátját azért kedvelte, mert anélkül, hogy erről beszélt volna, ő tudta, hogy Lina határait nem lehet erőszakkal áttörni. Ám a tavaszi este óta addig addig ízlelgette magában a furcsa fantazmagóriát, hogy szerelembe esett az érintés gondolatával, s egészen buja mesét szőtt az egyszerű, ártatlan bók köré. 

A galéria kapuján kilépve hirtelen ötlete támadt, felbátorodott, s fegyelmezett önmegtartóztatásán bátran túllépve nyájas, ám távolságtartó barátja felé vette az irányt. Villamosra szállt, robogott végig a napfényes körúton, s bár néha kissé bizonytalan lett abban, tulajdonképpen merre is tart, csak mondogatta magában: pihepuha, pihepuha, pihepuha. Mosolygott, s képzeletben minden fizikai korlátot áttörve érezte az ölelés gazdagságát, s bizsergették az érintések. Szinte diadalittasan szállt le a villamosról, elképzelte százszor, hogyan lesz majd, s arra a kevés időre valóban elhitte, a boldogsághoz egészen közel jár. Csakhogy az élet mindig meglepte őt szertelenségével. Valamiért a dolgok nem úgy történtek körülötte, ahogy elvárható lett volna. S ahogy a villamos megállt, Lina gondolataiban éket vert a sokéves sikertelenség s maga az ok is, amiért csigaházába bújva évek óta egyedül érte a reggel. Eszébe jutott a visszautasítás pillanata, ahogyan ellepte őt a szégyen s végigfolydogált rajta a homlokától a talpáig. Ahogyan könyörgőn nézett az ég felé reménykedve abban, megnyílik alatta a föld. Hányszor átélte már, hányszor nyelt s kockáztatott újra, ám mindig ugyanaz ismétlődött. S ahogy morfondírozott, bátortalanabbul lépett, zsugorodott a lelke, s terebélyesedett az elméje. Kattogtak a fogaskerekek s a racionalitás óriásléptekkel rontott be vadregényes képzeletébe. Így megtorpant az Eperfa utca elején. Kétségbeesett, s szégyellte, hogy ennyi idősen ilyen gyerekes gondolatai támadtak pusztán azért mert szokatlanul hosszúra nyúlt a nyár. Egyáltalán milyen szó az, hogy pihepuha? Taxit hívott, s kétségbeesetten zárta magára az ajtót. Vaskos érvekkel támasztotta alá érett és valósághű döntését, majd lámpát oltott, s nyugovóra tért. Éjjel a nyájas, ám távolságtartó baráttal álmodott, aki éppen úgy volt jó ahogy van. Olyan pihepuha. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://enesaszerelmeim.blog.hu/api/trackback/id/tr914811632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása